maanantai 27. joulukuuta 2010

Rannela, Terhi: Taivaan tuuliin


Terhi Rannela: Taivaan tuuliin. Otava 2007. 282 sivua.

Taivaan tuuliin on nuoren naisen kirjoittama nuortenkirja, joka on aiheeltaan niin rankka, että sen luetuttamista kovin nuorilla koululaisilla voisi pitää arvelluttavana. Kirja kertoo Aura-nimisestä tytöstä, joka äitinsä liian varhain menettäneenä ja menetyksen jälkeisen koulunvaihdon myötä koulukiusattuna kasvaa eristyneeksi ja maailmaa vihaavaksi nuoreksi. Päällepäin Auran sisällä muhivan katkeruuden mittoja on vaikea nähdä, sillä hänestä kehkeytyy alun epävarmuuden jälkeen ulkoisesti sanavalmis, poikkeuksellisen älykäs ja kunnianhimoinen lukiolainen.

Rannela kuljettaa tarinaa sujuvasti eteenpäin. Alkuun on sijoitettu pieni kappale kirjan loppupuolelta, katsaus tulevaan, vihje karmivasta suunnasta, jonka Auran elämä tulee saamaan. Sen jälkeen lähdetään kerimään tytön elämää auki suurinpiirtein kronologisesti, kymmenvuotiaasta eli äidin menetyksestä lähtien. Lukija voi tässä vaiheessa vain toivoa, että alussa väläytetty palanen tulevasta raukeaa sittenkin jossain vaiheessa vielä onnelliseen tai edes osittain helpottuneeseen loppuratkaisuun.

Mikäli päähenkilö olisi poika, tarina koskettaisi liiankin läheltä joitakin järkyttäviä tositapahtumia. Ja koskettaa sittenkin, vaikka Rannela on valinnut päähenkilöksi poikamaisen tytön. Kirjan aihepiiri herättää ristiriitaisia tunteita. Kerronnan sujuvuudesta joka tapauksessa pisteet kirjoittajalle. Hätkähdyttävän tarinan kautta alleviivataan tärkeää asiaa: koululaisten hyvinvointia kouluissa sekä opettajien resursseja huomata kiusaamisen merkit ja puuttua niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti