lauantai 6. elokuuta 2011

Ruth Rendell: Kerro, kerro kuvastin

Ruth Rendell: Kerro, kerro kuvastin. Gummerus 2007. (A sight for sore eyes 1998.) Suomentanut Marja Luoma. 464 sivua, LOISTOpokkari.



Ruth Rendell. Photograph: Eamonn McCabe

Brittiläisen dekkarikuningattaren Ruth Rendellin psykologiset jännitystarinat ovat aina kiehtoneet minua. Niistä on menneinä vuosina tehty myös onnistuneita filmatisointeja, näin esimerkiksi vuonna 1995 ilmestynyt kolkon tyylikäs elokuva Kiveen kirjoitettu, joka oli ranskalaista tuotantoa. Suosittelen myös Rendellin jännitysnovelleja. Jos tykkäät lukea kesällä helposti ahmittavia jännäreitä, jotka on hyvin kirjoitettu, ja jos et ole vielä tutustunut Ruth Rendellin kirjoihin, lukemisesta ei tule olemaan puutetta, sillä Rendell on ollut elämänsä varrella ahkera ja tuottelias kirjailija. Hänellä on myös toinen kirjoittajanimi: Barbara Vine.

Pidän Ruth Rendellin tavasta pureutua ihmismielen synkemmälle puolelle. Hän osaa kuvata psykopaatin/sosiopaatin luonnetta ja lähtee usein kuvaamaan tilanteiden pohjustusta ja taustaa jo henkilöiden aiempien kokemusten kautta, Kerro, kerro kuvastin esimerkiksi antaa jo lapsuudesta uskottavia selityksiä ajatteluprosessien pimeille poluille eksyneiden henkilöiden käyttäytymiselle.

Kerro, kerro kuvastin sijoittuu Lontooseen, mistä jännärit myös yleensä saavat minulta aina plussaa. Toinen brittiläinen dekkarikirjailija, jota olen ahminut kovasti, on Nicci French. Tuon nimen taakse kätkeytyy itse asiassa kirjailijapariskunta. Heidän kirjoissaan tapahtumat sijoittuvat moderniin Iso-Britanniaan. Rendellin kirjoissa taas kuljetaan myös menneissä vuosikymmenissä, onhan Rendell iältäänkin nyt jo vähän päälle 80-vuotias.

Kerro, kerro kuvastimessa tarina on karu, murhaaja kuvataan todella kyvyttömäksi minkäänlaiseen empatiaan, mutta samalla hänen motiiveistaan ja rikoksen polulle ajautumisestaan annetaan niin runsaasti ja selkeästi tietoa, että lukijalle ei tule tunnetta epäuskottavuudesta. Rendellin kirjoissa murhaaja tiedetään usein jo aika varhain, mutta jännityksen kaari pysyy tiiviinä ja vain kasvaa, koska lukija joutuu pelkäämään sitä, tuleeko uhreja lisää ja saako paha lopulta palkkansa vai tekeekö hän niin kutsutun täydellisen rikoksen.

Ruth Rendell ottaa kirjoissaan esiin myös yhteiskunnan luokkaeroihin ja muihin tärkeisiin brittiteemoihin liittyviä ongelmia sekä yleisinhimillisiä voimakkaita tunteita kuten mustasukkaisuus, sisarkateus ja niin edelleen. Kirjailija on aktiivinen Englannin työväenpuolueen tukija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti